Lucie Štěrbová /

Víte, co se slaví každý rok 2. ledna? Mezinárodní den zesnulých předsevzetí. Sebevědomý závazek ze silvestrovské půlnoci většinou nemá šanci. A to ne proto, že je to s vámi beznadějné. Prostě jen volíte špatnou strategii. Naštěstí, když na to půjdete psychologicky, obelstíte sami sebe a vyjde to.

Kde se vzala předsevzetí

Proč si říkáme, že od zítřka bude všechno jinak, zrovna 31. prosince? Jednoduše proto, že přelom roku je pro bilancování jako stvořený. V tomto termínu tak činíme už od 16. století, kdy církev stanovila konec roku na výročí úmrtí římského papeže Silvestra I. Historické prameny ale zvyk dávat si předsevzetí zaznamenaly už u starých Babyloňanů – před více než 4 000 lety!

A zatímco konec roku se s jednotlivými náboženstvími a kalendáři sem tam šoupne dopředu, nebo dozadu, mizerná bilance v dodržování předsevzetí zůstává.

Jděte na to takticky

1. Nepřehánějte to

Pokud vám připadá, že vypadáte jako Halina Pawlowská, nechtějte se během roku 2018 stát Emily Ratajkowski. Jitka Čvančarová bude stačit. A i když jsou exkuřáci, kteří přestali ze dne na den, většině ostatních se to povedlo postupně a s odbornou pomocí. Třeba je to i váš případ.

2. Mějte plán

Říká se, že rozdíl mezi opravdovým cílem a pouhým přáním je v tom, mít plán. Platí to u cvičení, kdy si stanovíte pevné dny, kdy půjdete cvičit a zaplatíte si trenéra. A i pro vzletná předsevzetí jako najít si partnera. Můžete čekat na zázrak anebo to zkusit jinak a třeba si alespoň nainstalovat Tinder, případně najít bar, kde vás ještě neznají.

Chcete se v roce 2018 zlepšit v angličtině? Pomoci by mohlo Slovíčko dne od Tutoru. Každý den se naučíte jedno tematické slůvko – včetně jeho praktického využití.

3. Nenechávejte si to jen pro sebe

Když máte plán a věříte, že ho splníte, pochlubte se s ním kamarádce na kafíčku nebo příteli na telefonu. Když učiníte veřejný závazek, je mnohem těžší to vzdát (minimálně musíte najít dobrou výmluvu). Že vaši kamarádi pochybují, jestli to zvládnete? Máloco se vyrovná pocitu, když dokážete těm, co vám nevěřili, že se mýlili.

Nejčastější předsevzetí

Na začátku roku uspořádal britský deník Daily Telegraph průzkum. V něm zjišťoval nejčastější novoroční předsevzetí. Výsledky? Asi nikoho nepřekvapí:
• 38 % lidí chce více cvičit
• 33 % lidí chce zhubnout
• 32 % lidí chce jíst zdravěji
• 15 % lidí chce začít žít zdravě
• 15 % lidí se chce začít věnovat novému koníčku

4. Odměňujte se

Jakmile začnete třeba ladit životopis a profil na LinkedInu, stanovte si bonus, kterým se odměníte za každý nadějný pohovor, za každý dílčí úspěch. Dobrou večeři, kino, novou kytku za okno. Tak svědomití, jako budete při plnění předsevzetí, buďte i při vlastním odměňování. Dvojnásobné požehnání!

5. Nikdo není dokonalý

Co když se ráno probudíte s kocovinou a zjistíte, že jste celou noc pili, kouřili jednu od druhé, cpali se brambůrky a bůhvíco ještě? No, stane se. Je třeba se poučit a postavit se pokorně znovu na startovní čáru. Luke Skywalker taky selhal při výcviku Bena Sola. Ale copak to definitivně vzdal? Kdo by pak zachraňoval galaxii?

Potřebujete nasměrovat? Přečtěte si některou z 5 knížek, které vás nakopnou.